HÁZI KETCHUP
EGY IGAZÁN EGYSZERŰ ALTERNATÍVA A BOLTBAN VÁSÁROLT SZÓSZHOZ. ÉS PERSZE SOKKAL FINOMABB.
Hozzávalók:
3 doboz(400g) paradicsom konzerv
200 ml víz
170 ml 5% ecet
150 g barnacukor
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek mustár
1 kk fekete bors
1 kk zellersó
2 babérlevél
1 csipet cayenne bors
Elkészítés:
Dinszteld le az összevágott hagymát és fokhagymát, majd mehet rá a többi összetevő, főzd lassan 6- 8 órán keresztül, kevergesd és pótold a vizet ha szükséges. Vigyázz le ne égesd!! Mert elég könnyen odakap. Ha elérted a megfelelő szósz állagot akkor vedd ki belőle a babérlevelet, turmixold és szűrd le. Még forrón töltsd üvegbe, dunsztolva elég sokáig eláll. Dunsztolás történhet klasszikus módszerrel, de én egy sous vide géppel csinálom, 70C fok 1 órán át tökéletesen sterilizálja a szószt.
KIMCHI
A KOREAI KONYHA TALÁN LEGISMERTEBB ÉTELE, AMI AZ EGYIK SZEMÉLYES KEDENCÜNK. SZINTE MINDIG VAN A HŰTŐBEN. A KIMCHI-T A VILÁG EGYIK LEGEGÉSZSÉGESEBB ÉTELÉNEK TARTJÁK.
Hozzávakók:
1 fej kínai kel
10g só
75g cukor
8 gerezd fokhagyma
Ujjnyi darab gyömbér
Koreai chillipaszta
5 cl halszósz
5 cl szójaszósz
150 g zöldhagyma
150 g sárgarépa, vagy daikon retek
Elkészítés:
Vágd a kínai kelt 2,5cm-es csíkokra add hozzá a sót és a 2 ek cukrot, keverd össze és tedd a hűtőbe 12 órára.
Reszeld le a fokhagymát és a gyömbért, add hozzá a chillit, a halszószt, szójaszószt és a maradék cukrot. Vágd a zöldhagymát vékony karikára, a répát juliennre (vékony csíkok). Az egészet keverd össze. Ha túl sűrű a szósz adj hozzá pici vizet.
Vedd ki a kínai kelt a hűtőből és csepegtesd le. Majd keverd össze a szósszal.
Tedd egy zárható dobozba és rakd hűtőbe minimum 48 órára, de a legjobb 2 hétre.
CUMBERLAND TIPUSÚ KOLBÁSZ
EZ AZ ANGOL EREDETŰ, TIPIKUSAN SPIRÁL ALAKÚ KOLBÁSZ VISZONYLAG KÖNNYEN ELKÉSZÍTHETŐ.
NE HABOZZ, PRÓBÁLD KI TE IS.
Hozzávalók:
4 kg sertéslapocka vagy comb
1 kg sertésszalonna
700 g kenyérmorzsa
3 dl jeges víz
90 g só
30 g cukor
40 g durvára őrölt bors
10 g cayenne bors
30 g szerecsendió
10 g koriander
30 g szárított zsálya
30 g petrezselyem
A húst finomra daráljuk, fűszerezzük és sertésbélbe töltjük.
Leginkább grillen, faszén felett sütve készítjük, de akár a szmokeren is kisérletezhetünk velük.
MARHA KUSHIYAKI
A JAPÁN KONYHA EGYIK LEGFINOMABB MARHA ÉTELE.
JAPÁN TÚRÁM ALKALMÁVAL TÖBBET KIPROBÁLHATTAM ÉS ELLESTEM A FORTÉLYAIT.
Hozzávalók:
1 ujjnyi gyömbér reszelve
5-6 cl szójaszósz
1 ek méz
1 gerezd fokhagyma reszelve
5 cl mirin
1 kk só
1 kk fekete bors
1 ek rizs ecet
Elkészítés:
Keverd össze a pác hozzávalóit, tedd bele a húsokat és helyezd a hűtőbe 24 órára. Sütés előtt klopfold ki a húsokat vékonyra. A hagymákat forrázd le és tedd jeges vízbe. A húsokat vágd 8 cm széles 10 cm hosszú csíkokra, majd tekerd bele a 8 cm darabokra vágott újhagyma darabokat és szúrd nyársra. 4-5 db elég egy nyársra. A grillt öntsd fel kb 3/4 begyújtókémény szénnel, mikor már szürke a szén, mehetnek rá a nyársak, 4-5 perc elég neki oldalanként. A megmaradt páclével kenegetheted a húsokat.
Önálló fogásként rizzsel tálalható, de jó kis snack és előétel is.
BBQ OLDALAS
TALÁN A LEGELTERJETTEBB BBQ ÉTEL. NAGYON SOKFÉLEKÉPPEN KÉSZÍTIK A VILÁGBAN.
MOST MEGMUTATJUK NEKTEK PARTIZAN BBQ RECEPTJÉT.
A hagymát és a fokhagymát vágd össze, nem szükséges túl apróra. Dinszteld meg egy kis zsiradékon. Tedd hozzá a többi hozzávalót és főzd addig míg kenhető szósz állagú lesz. Turmixold le az egészet és szűrd le. Kellemes gyümölcsös nem túl édes szószt kapsz.
Elkészítés:
Gyönyörű napsütéses időben sütöttem egy finom sertésoldalast a gömbgrillen (kettle). A sütőt beállítottam 130 celsius fokra. Füge füstölőfát használtam és 3-2-1 technikát használtam. Ami azt jelenti 3 óra indirect sütés, 2 óra fóliába csomagolva és az utolsó egy óra glazing, amikor háromszor kentem át az oldalast a BBQ szósszal. Fűszerkeveréket (rub) saját keveréket használtam, ezzel a rubbal szórtam be az oldalast sütés előtt. BBQ szószt gyümölcsöset használtam, almásat, ami jól harmonizál a sertéssel. Amikor kész lett, még harminc percet pihentettem tálalás előtt.
Saláta vagy coleslaw nagyon jól illik hozzá
Önálló fogásként rizzsel tálalható, de jó kis snack és előétel is.
Almás BBQ szósz:
200 g almalekvár
200 ml alaplé
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
80 ml almaecet
2 ek szójaszósz
2 tk az oldalas rubból
Oldalas rub:
2 ek fekete bors durvára őrölve
2 ek só
1 ek barnacukor
1 ek fokhagymapor
1 ek fűszerpaprika
2 ek almapor ( A szárított alma chips-et ledaráltam)