top of page

KEDVENC RECEPTJEINK

Az alábbiakban bemutatunk néhányat a kedvenc receptjeink közül, melyekkel a világ különböző pontjain találkoztunk. Remélem ti is elkészítetitek őket es izleni fog az egész családnak és/vagy a barátoknak.

PULLED PORK.jpeg
KETCHUP

HÁZI KETCHUP

EGY IGAZÁN EGYSZERŰ ALTERNATÍVA A BOLTBAN VÁSÁROLT SZÓSZHOZ. ÉS PERSZE SOKKAL FINOMABB.

Hozzávalók:

3 doboz(400g) paradicsom konzerv

200 ml víz

170 ml 5% ecet

150 g barnacukor

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 ek mustár

1 kk fekete bors

1 kk zellersó

2 babérlevél

1 csipet cayenne bors

Elkészítés:

   Dinszteld le az összevágott hagymát és fokhagymát, majd mehet rá a többi összetevő, főzd lassan 6- 8 órán keresztül, kevergesd és pótold a vizet ha szükséges. Vigyázz le ne égesd!! Mert elég könnyen odakap. Ha elérted a megfelelő szósz állagot akkor vedd ki belőle a babérlevelet, turmixold és szűrd le. Még forrón töltsd üvegbe, dunsztolva elég sokáig eláll. Dunsztolás történhet klasszikus módszerrel, de én egy sous vide géppel csinálom, 70C fok 1 órán át tökéletesen sterilizálja a szószt.

HÁZI KETCHUP

KIMCHI

A KOREAI KONYHA TALÁN LEGISMERTEBB ÉTELE, AMI AZ EGYIK SZEMÉLYES KEDENCÜNK. SZINTE MINDIG VAN A HŰTŐBEN. A KIMCHI-T A VILÁG EGYIK LEGEGÉSZSÉGESEBB ÉTELÉNEK TARTJÁK.

Hozzávakók:

 

1 fej kínai kel

10g só

75g cukor

8 gerezd fokhagyma

Ujjnyi darab gyömbér

Koreai chillipaszta 

5 cl halszósz

5 cl szójaszósz

150 g zöldhagyma

150 g sárgarépa, vagy daikon retek

 

Elkészítés:

   Vágd a kínai kelt 2,5cm-es csíkokra add hozzá a sót és a 2 ek cukrot, keverd össze és tedd a hűtőbe 12 órára.

Reszeld le a fokhagymát és a gyömbért, add hozzá a chillit, a halszószt, szójaszószt és a maradék cukrot. Vágd a zöldhagymát vékony karikára, a répát juliennre (vékony csíkok). Az egészet keverd össze. Ha túl sűrű a szósz adj hozzá pici vizet.

Vedd ki a kínai kelt a hűtőből és csepegtesd le. Majd keverd össze a szósszal.

Tedd egy zárható dobozba és rakd hűtőbe minimum 48 órára, de a legjobb 2 hétre.

KIMCHI
KIMCHI
PULLED PORK.jpeg
CUMBERLAND SAUSAGE

CUMBERLAND TIPUSÚ KOLBÁSZ

EZ AZ ANGOL EREDETŰ, TIPIKUSAN SPIRÁL ALAKÚ KOLBÁSZ VISZONYLAG KÖNNYEN ELKÉSZÍTHETŐ.
NE HABOZZ, PRÓBÁLD KI TE IS.

Hozzávalók: 

 

4 kg sertéslapocka vagy comb

1 kg sertésszalonna

700 g kenyérmorzsa

3 dl jeges víz 

90 g só

30 g cukor

40 g durvára őrölt bors

10 g cayenne bors

30 g szerecsendió 

10 g koriander

30 g szárított zsálya

30 g petrezselyem 

A húst finomra daráljuk, fűszerezzük és sertésbélbe töltjük.

Leginkább grillen, faszén felett sütve készítjük, de akár a szmokeren is kisérletezhetünk velük. 

CUMBERLAND KOLBÁSZ
PULLED PORK.jpeg
MARHA KUSHIYAKI
KUSHIYAKI

MARHA KUSHIYAKI

A JAPÁN KONYHA EGYIK LEGFINOMABB MARHA ÉTELE.
JAPÁN TÚRÁM ALKALMÁVAL TÖBBET KIPROBÁLHATTAM ÉS ELLESTEM A FORTÉLYAIT.

Hozzávalók:

 

1 ujjnyi gyömbér reszelve

5-6 cl szójaszósz

1 ek méz

1 gerezd fokhagyma reszelve

5 cl mirin

1 kk só

1 kk fekete bors

1 ek rizs ecet

Elkészítés:

   Keverd össze a pác hozzávalóit, tedd bele a húsokat és helyezd a hűtőbe 24 órára. Sütés előtt klopfold ki a húsokat vékonyra. A hagymákat forrázd le és tedd jeges vízbe. A húsokat vágd 8 cm széles 10 cm hosszú csíkokra, majd tekerd bele a 8 cm darabokra vágott újhagyma darabokat és szúrd nyársra. 4-5 db elég egy nyársra. A grillt öntsd fel  kb 3/4 begyújtókémény szénnel, mikor már szürke a szén, mehetnek rá a nyársak, 4-5 perc elég neki oldalanként. A megmaradt páclével kenegetheted a húsokat.

Önálló fogásként rizzsel tálalható, de jó kis snack és előétel is.

PULLED PORK.jpeg
20210228135152_IMG_9380.JPG

BBQ OLDALAS

TALÁN A LEGELTERJETTEBB BBQ ÉTEL. NAGYON SOKFÉLEKÉPPEN KÉSZÍTIK A VILÁGBAN.
MOST MEGMUTATJUK NEKTEK PARTIZAN BBQ RECEPTJÉT.

A hagymát és a fokhagymát vágd össze, nem szükséges túl apróra. Dinszteld meg egy kis zsiradékon. Tedd hozzá a többi hozzávalót és főzd addig míg kenhető szósz állagú lesz. Turmixold le az egészet és szűrd le. Kellemes gyümölcsös nem túl édes szószt kapsz.

Elkészítés:

Gyönyörű napsütéses időben sütöttem egy finom sertésoldalast a gömbgrillen (kettle). A sütőt beállítottam 130 celsius fokra. Füge füstölőfát használtam és 3-2-1 technikát használtam. Ami azt jelenti 3 óra indirect sütés, 2 óra fóliába csomagolva és az utolsó egy óra glazing, amikor háromszor kentem át az oldalast a BBQ szósszal. Fűszerkeveréket (rub) saját keveréket használtam, ezzel a rubbal szórtam be az oldalast sütés előtt.  BBQ szószt gyümölcsöset használtam, almásat, ami jól harmonizál a sertéssel. Amikor kész lett, még harminc percet pihentettem tálalás előtt.

 

Saláta vagy coleslaw nagyon jól illik hozzá

Önálló fogásként rizzsel tálalható, de jó kis snack és előétel is.

Almás BBQ szósz:

200 g almalekvár

200 ml alaplé

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

80 ml almaecet

2 ek szójaszósz

2 tk az oldalas rubból

Oldalas rub:

2 ek fekete bors durvára őrölve

2 ek só

1 ek barnacukor

1 ek fokhagymapor

1 ek fűszerpaprika

2 ek almapor ( A szárított alma chips-et ledaráltam)

BBQ OLDALAS
bottom of page